Jul 16, 2012

Resepi Macaroon Yang Simple...



Huhuhuhu buat kali kedua blog aku tulis pasal resepi... Sebelom ni pasal "Kek Marble", sekarang nak cari pasal dengan resepi "Macaroon" plak... Korang penah makan Macaroon tak...??? Kalau yang belom tu meh click link ni "Macaroon"... Ok lepas korang tengok link tu ataupun bagi yang dah tau harga Macaroon kat luar tu agak mahal, so betterlah korang buat sendiri... Sebenarnya tak susah nak buat baek dari yang kecik hinggalah ke Tok Moyang semua boleh buat... Dok google terjumpa satu Resepi Macaroon yang sangat-sangat simple dari "Masam Manis"... TQ pade tuan punya blog sebab sayer sudah berjaya buat Macaroons huhuhuhu...

Bahan-Bahan Macaroon

80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor
80g serbuk almond
140g gula icing
Pewarna
Filling (Nutella)

Cara-Cara Membuat

1-Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak dan ketepikan (*)
2-Pukul putih telur sehingga kembang dengan kelajuan mixer maxima
3-Masukkan gula castor sedikit demi sedikit sehingga adunan kental dan bertanduk
4-Masukkan 1/4 campuran (*) dengan menggunakan spatula
5-Masukkan pewarna mengikut kesukaan
6-Masukkan adunan kedalam piping beg
7-Picit di atas kertas minyak (kertas minyak siap di lukis bulatan sebesar 20sen)
8-Ambik toothpick pecahkan gelombang udara untuk mengelakkan permukaan macaroon berlubang
9-Rehatkan macaroons lebih kurang 30-45minit (Pastikan ia kering tak melekat dengan jari)
10-Panaskan oven 140c - 150c dan bakar selama 15-20 minit
11-Selepas masak biarkan macaroons sejuk & renjiskan air dibelakang kertas minyak untuk senang tanggalkan
12-Letakkan filling (Aku gunakan Nutella & Kacang)

**Pade yang nak senang paham dengan lagi mudah korang click "Masam Manis"...





41 comments:

  1. ala..masalhnye i try buat.tp bila piping, dia jd mengembang leper.stress ok bila buat macaroon nih..yg jd bp kerat je.hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain : Mungkin lubang piping u tu kecik sangat kot... i buat x guna nozel pun just guna piping beg yang plastik je... Boleh jd tu try buat slow2

      Delete
  2. alaaaa leceh..sng2..bro la wat kan utk lebly..leh kan kan kan:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lubly : Huhuhuhu sy buat ni pun just utk try je hari tu... sebab nak beli kat luaq tu mahai sangat... so buat sendiri wakakaka... Klu buatkan tu ehemmmm huhuhu takut berjanggut baru dapat nnti kan kan kan hehehe

      Delete
  3. seriusly yan buat??? ok kagum 5 saat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sugarplum : Yanie EHEM huhuhu yanie caya ke yan buat??? Huhuhu aah yan buat... alah setakat tengok resepi yg simple2 bolehlah... Hajat jadi Master Chef Blogger tak kesampaian huahuahua.... (Bilelah dapat nak rs kek cekelat) lalalala

      Delete
    2. Yan EHEMM... hahahaha. dh nk dekat puasa la. a few day je lagi. puasa2 lalu ke nk telan kek cekelat? si wani tu lain la. dia wajib telan segala food yg yanie bg dia. hahahaha.

      p/s: yanie pun bila la nk merasa macaroon pink yg tempting tuh. hikhikhik.

      Delete
    3. Xpe yanie nnt yan tuntut lepas rayer ke huahuahua... dr dulu yanie klu menulis suke guna "p/s" huhuhuhu... Insyaallah klu yan ade buat yan akan antakan ke fasa 10 huhuhu

      Delete
    4. hahaha. tah la. terbiasa dh kot yg p/s tuh. ok, pas raya kte tuntut sama2 keh. :P

      Delete
  4. Wah! Hana dah try buat hari tu, sekali die tak nak keras time rehatkan, tunggu la berjam tp dok lagu tu la. sedey. terus tak buat dah. tapi tgk pic ni teringin pulak aihh. boleh la cuba resepi kamu pulak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hana : sy cube resepi dari blogger "masam manis"Alhamdulillah 1st time cube terus menjadi... Nant kry k ikut exectly mcm dlm ni Insyaallah menjadi... :)

      Delete
  5. Macaroon leh buat kuih raya tak mcm nice jer kan warna menarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mah@Mahu : Rase boleh dihidangkan sebagai desert bile org dtg beraya... buat plak warna hijau ikut tema hari raya huhuhu

      Delete
  6. nyum nyum nampak sedap... tapi tak pernah makan pun sebab tengok harga mahal sangat. taktaula apa rasanya. lehlah cuba nanti..
    ~ blogwalking =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarith : sedap tp cuma die manis sikit... then mahal tu yg sy try buat sendiri sbb nak makan... huhuhu anyway thx blogwalking ke blog sayer

      Delete
  7. x brp suka sbb manis sgt...tp nak buat dia mmg leceh...anyway nice info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anuar : huhuhu aah buat tu mmg leceh sikit... manis tu mmg agak manis x elok untuk makan slalulah... tp sedap huhuhu... thx bro

      Delete
  8. Replies
    1. Sedap hehehehe tulah manis... tp oklah gak

      Delete
  9. assalamualaikum... berapa suhu nak bakar macoroon ni and berapa masa yg diperlukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm...
      Panaskan oven 140c - 150c dan bakar selama 15-20 minit

      Delete
  10. kenapa saya buat die macam pekat masa paip tu..die x cair mcm nie.. tp jadi walaupun xcantik.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye fatyen so far sy try ok... xpe mayb kene try lagi kan pasni... pasni kalau free terjah blog sy... sy akan up entry resepi tiramisu huhuhu

      Delete
  11. Replies
    1. Hai ayu... Mmg sedap kalau letak dlm peti ais lg sedap

      Delete
  12. Uih npk cm senng jer... nak wt tp takoot xjd plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ayu... Sy 1st time buat Alhamdulillah trs jadi... Tapi ade gak membe yang try... Ade yang jadi ade yang tak... So selamat mencuba ok

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Assalam .. resepi ni nampak mudah.. agak-agak berapa ketul boleh dapat macaroons dalam resepi ni? (ikut saiz syoling 20 sen) tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam... Alamak sy lupe pulak nak kira... hehehe sbb 1st time buat ni... Tapi dalam 20++ boleh dapat kot... Insyaallah...

      Delete
  15. hye!
    nk tanye..law gune duit 50sen bole x??
    ke mmg kne gune 20sen bru nmpk jdik??
    sbb cm kcik sgt j 20sen tu..

    #budakbarubelajar#

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye...
      Selalunya macaroon ni jarang orang buat besar2...
      sy pun lom try besar 50sen... tapi ok kot...

      Delete
  16. ok!sy da buat.mmg xjd..bpe kerat jek.ble da piping die mgembang.xtaw mne silapnye.
    by the way,thanks 4 ur replied. =)

    ReplyDelete
  17. Colouring agak2 pekat....mmg colourful & cantik....but nowadays food colouring pun klu selalu digunakan tak baik tuk kesihatan kan. Now Dato Fazley Yakob punya bisniz pun makin merebak dgn Macaron/Macaroon & semakin popular. Apa2 pun dah ramai pun ada resepi nh....cuma perlu buat sendiri lebih jimat.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Row Tze Lan Lan : yup setuju tu colouring byk x elok jugak... benda ni sangat mahal kat luar... kalau buat sendiri lagi bagus kan... jimat & dapat makan banyak...

      Delete
  18. nak tanya. masa bakar tu api atas bawah ke cane??

    ReplyDelete
  19. bila lelaki y update pasal resepi... ini buat lg cepat je rasa laparnye..hehe.. salute u bro...

    ReplyDelete
  20. Wah...cm sdp je nk try wat lh...menarik...nk bljr walaupun br form 1😁

    ReplyDelete
  21. nak tny...step no 4 tu kan...kata masukkan 1/4 bhn campuran..balance 3/4 pegi mana? hehe. sorry just asking...buat tak jd.

    ReplyDelete

Lagi-Lagi Cerita...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis